Zeus
De oppergod van de oude Grieken, volgens de Griekse mythologie. Heerser over hemel en aarde, vader van de goden en de mensen. Hij was de zoon van Cronus en Rhea en werd geboren in de Diktaeische grot op Kreta. Hij versloeg de Titanen stootte Cronus van de troon. Hij woonde op de berg Olympus in Thessalië. Hij was gehuwd met Hera en zijn lievelingsdochter was Athene, die uit zijn hoofd werd geboren. Zeus was de hemelgod, de beschermer van recht en moraal, van staat, huis en hof en van de gast. Bij de Romeinen werd Zeus Jupiter genoemd.
Zeus werd als baby gezoogd door de magische geit Amalthea op Kreta. Nadat Zeus, eenmaal volwassen, de Titanen en Giganten had verslagen, kreeg hij de absolute macht en werd hij de heerser over alles. Hij was de God van het licht en de donder en bliksem en hij toonde die macht met zijn karakteristieke attributen: de bliksemschicht, de scepter, de adelaar en de Aegis; het vel van de geit Amalthea, een ondoordringbaar schild. Met deze attributen was Zeus de handhaver van de maatschappelijke orde en hoofd van de vorstelijke macht. Hij oefende deze macht niet alleen uit over de mensen, maar ook over alle Goden.
Uit zijn verbintenis met Hera (zijn vrouw en zuster) werden Ares, Ilythyie en Hebe geboren. Maar uit de vele liefdesverhoudingen van Zeus met andere godinnen en sterfelijke vrouwen, kwamen vele andere goden, halfgoden en helden uit de Griekse mythologie voort. Zeus kreeg met Leto de tweeling Apollo en Artemis. Bij Dione verwekte hij de godin van de liefde: Aphrodite. Uit een verhouding met zijn andere zus Demeter werd Persephone geboren. Bij Leda verwekte hij de tweeling Castor en Pollux en hun zusje Helena, die een grote rol speelde in de Trojaanse oorlog. De zoon van Zeus: Herakles werd op aarde geboren. Zeus verleidde prinses Alkmene tijdens de afwezigheid van haar echtgenoot, door zich als haar echtgenoot Amphitryon te vermommen, waarna zij een tweeling kreeg: Herakles, de zoon van Zeus en Alkmene en Iphikles, de zoon van Amphitryon en Alkmene.
Poseidon
Poseidon is volgens de Griekse mythologie de God van de zee en schepper van de wateren. Hij was de zoon van Cronus en Rhea en broer van Zeus en Hades. Met zijn gouden wagen rijdt hij door zijn koninkrijk, de zee, dwars door de golven die hem niet nat maken en omringd door dolfijnen. Met zijn drietand splijt hij de aarde en de rotsen. Poseidon werd beschouwd als een van de belangrijkste Olympische goden, samen met Zeus en Hera. Poseidon was de heerser over de zee, met een stoot van zijn drietand kon hij golven laten ontstaan en de aarde laten beven. Poseidon had een groot aantal kinderen, bijna evenveel als Zeus, maar zijn kinderen waren niet zo goedaardig als die van Zeus. Bij Medusa verwekte Poseidon Chrysaor en het gevleugelde paard Pegasus. In de oudheid werd Poseidon door kunstenaars vaak voorgesteld als een rijzige man met een onstuimige haardos en een baard.
Hades
Hades of onderwereld is volgens de Griekse mythologie een broer van Zeus, Poseidon en Hera en god van de doden die heerste over de onderwereld. Hades werd opgegeten door zijn vader Cronus en vervolgens weer uitgespuugd. Ook nam hij deel aan de Titanenstrijd aan de zijde van Zeus. In zijn donkere rijk is Hades een hard en meedogenloos heerser. Zijn vrouw is Persephone. Hij staat aan niemand toe terug te keren naar het rijk der levenden. De Onderwereld was in de regel alleen toegankelijk voor doden, er waren maar enkele helden, zoals Odysseus, Herakles en Orpheus die levend uit de onderwereld terugkeerden. De onderwereld wordt bewaakt door de driekoppige hond Cerberus.
Ares
Ares was de zoon van Zeus en Hera en de God van de oorlog. In de Griekse mythologie wordt Ares vaak afgebeeld als een moordlustig en gewelddadig. Tijdens de Trojaanse oorlog streed hij soms aan de kant van de Achaeërs en soms aan de kant van de Trojanen. Veel van zijn avonturen vonden plaats in Thracië. Hier woonden ook zijn dochters, de Amazonen. Hoewel Ares een krijgshaftig strijder was, behaalde hij bijna nooit een overwinning. Zijn wrede strijdlust wordt vaak genoemd in tegenstelling tot de verstandige dapperheid van de held Herakles. Ares had een liefdesverhouding met Aphrodite, die tegelijkertijd de wettelijke echtgenote was van Hepaestus.
Hera
Hera was in de Griekse mythologie de koningin van de olympische goden, zij was zowel de zuster als later de vrouw van Zeus. Zij was de oudste dochter van Cronus en Rhea. Hera was onafgebroken jaloers op Zeus' vele affaires en vervolgde daarom haar rivales, zowel sterfelijk als goddelijk, met onverzoenbare woede. Zij is de speciale beschermgodin van het huwelijk en als vruchtbaarheidsgodin begeleidt zij de geboorte van een kind. Her is de beschermgodin van de vrouw, beschermster van de echtelijke trouw. Hera was erg jaloers en wraakzuchtig, niet alleen tegenover haar rivalen, maar ze verhaalde haar wrok ook op hun kinderen. Een voorbeeld hiervan is Herakles, (zoon van Zeus en Alcmene) die enorm te lijden had onder de wraakzucht van de Godin. Hera verzon in feite de twaalf taken die Herakles waren opgelegd. Het begon al met de twee slangen, die zij naar de wieg van Herakles had gezonden. Herakles was vanaf zijn geboorte beroemd om zijn geweldige kracht, omdat hij in zijn wieg die twee slangen wurgde, die door de jaloerse Hera waren gezonden om hem te doden. Ook de moeilijkheden die Leto ondervond om te baren van de tweeling Apollo en Artemis waren door Hera veroorzaakt.
Artemis
Artemis, de Griekse Godin van de jacht, werd vaak begeleid door nimfen en meestal afgebeeld met een hert en een koker met pijlen. Artemis is een van de twaalf goden van het Pantheon. Ze was de dochter van de oppergod Zeus en Leto en de tweelingzus van Apollo. De Latijnse naam voor Artemis is Diana.
Artemis wordt ook wel "de jagende maagd" genoemd. De vrouw van Zeus, Hera, ontdekte dat Leto zwanger was van Zeus en liet Leto naar het drijvende eiland Delos verbannen. Het eiland was omringd door zwanen. Artemis werd het eerst geboren en hielp daarna haar moeder bij de geboorte van Apollo. Hera liet Leto 9 dagen en 9 nachten lijden bij de geboorte van Apollo.
Homerus beschrijft Artemis als jachtgodin. Artemis wordt afgebeeld met een pijl en boog die werden gemaakt door Hephaestos. Ze wordt ook wel afgebeeld met een hinde naast zich en met de maan. Andere attributen van Artemis zijn de gans, wilde honden en op Delos de olijfboom. De bijnaam van Artemis is Dhelia, genoemd naar het eiland Delos. Artemis koos de eeuwige kuisheid en het avontuurlijke leven in de bossen.
Artemis heeft aan het begin gestaan van de Trojaanse Oorlog, omdat zij een ongunstige wind liet waaien toen Agamemnon uit wilde varen. Eerder had Agamemnon zich de woede van Artemis op de hals gehaald, omdat hij een hert doodde. Artemis was trots en wraakzuchtig en zij eiste genoegdoening van degenen die haar hadden beledigd.
Athena
Pallas Athene is de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten. Zij was beschermvrouw van de stad Athene. Athene werd, volgens de Griekse mythologie, geheel volgroeid en met volle wapenuitrusting geboren uit het hoofd van de god Zeus. Zeus schonk haar het vel van de geit Amalthea. Als krijgsgodin vertegenwoordigde Athene de wijsheid.
In de oorlog tegen de Giganten speelde Athene een grote rol en verrichtte zij vele heldendaden. Ook in de Trojaanse Oorlog had Athene een grote rol; zij kwam vele helden, zoals Achilles en Odysseus te hulp. Ook beschermde zij haar lievelingsheld Herakles tijdens zijn zware taken.
Volgens de mythe zouden Poseidon en Athene gestreden hebben om de stad Athene en het gebied Attica. De stad zou de naam krijgen van degene die het nuttigste geschenk gaf. De beslissing hierover zou door alle goden tezamen genomen worden. Poseidon sloeg met zijn drietand op de Akropolis waardoor een zoutwaterbron ontsprong. Athene deed de eerste olijfboom van de geschiedenis doen groeien door met haar voeten te stampen. De overwinning werd aan de godin Athene toegewezen, de stad kreeg dus haar naam, terwijl de olijfboom voor altijd werd beschouwd als een heilige boom en het symbool van vrede en voortvarendheid.
In de Griekse mythologie wordt Athena afgebeeld met in haar hand Victoria en in de andere hand haar schild. Toen Hephaestos de godin probeerde te verleiden wees zij hem af, maar tijdens de strijd werd zij door zijn zaad getroffen, Athena verwijderde het zaad met een doek, maar toen de godin de doek op de grond gooide ontstond daaruit een monsterlijk wezen; haar slangenzoon Erichthonius.
Apollo
Apollo is de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis. Apollo is de God van het licht, de muziek, de dichtkunst en de spiritualiteit, ook van de landbouw en de vee kudden. Apollo was een knappe God, lang en goed gebouwd en hij had vele liefdesavonturen met nimfen en sterfelijke vrouwen. Apollo was ook een vaardige oorlogsgod die in staat was zijn pijlen over zeer grote afstand af te schieten. Apollo symboliseerde de triomf van het daglicht over de duisternis en de overwinning van alle goede krachten, van de positieve invloed van het licht en de zon.
Ook was Apollo de god van de schone kunsten, muziek en dichtkunst; hij leidde het koor van de Muzen, dochters van Zeus en Mnemosyne. Zijn attributen waren een pijl en een boog, omdat hij als zonnegod met zijn pijlen ook verderf kon zaaien. Ook wordt hij afgebeeld als god van de muziek met een lauwerkrans en een citer die hij bespeelde met een plectrum.
Aan Apollo gewijde dieren waren de zwaan, de wolf en de dolfijn: de zwaan, omdat bij zijn geboorte een zwerm zwanen op wonderbaarlijke wijze zeven keer om het eiland Delos vloog, waar hij op de zevende dag van de maand ter wereld was gekomen. De wolf omdat hij de bloeddorstige wolven, die de wintermaanden onveilig maakten, had verdreven. En de dolfijn omdat Apollo een voorliefde had voor dit dier en vaak de gedaante van een dolfijn aannam om snel over de golven te zwemmen. In deze gedaante redde hij meer dan eens een schip van de ondergang. Zijn meest bekende attribuut is een drievoet, die duidt op zijn hoedanigheid als orakelgod. Hij was een voorspeller en hij openbaarde de wil van de goden d.m.v. priesteressen in de aan hem gewijde heiligdommen. Apollo had die gave in het heiligdom van Delphi gekregen. Hier had hij met zijn pijlen een draak Python gedood. Deze draak zaaide verderf in de streek, hij vernietigde de oogst, doodde de boeren en plunderde de dorpen. Toen Apollo de Python had gedood nam hij bezit van het orakel en vanaf dat moment kreeg hij de bijnaam Pythios. Hij benoemde een priesteres, Pythia, die het orakel moest uitspreken en schonk het heiligdom een bronzen drievoet.
Hephaestus
Hephaestus, zoon van Hera, god van het vuur en de smeedkunst. Uit jaloersheid op Zeus die op het punt stond Athene uit zijn hoofd ter wereld te brengen, baarde Hera Hephaestus zonder mannelijke bevruchting. Hij werd mank geboren en uit schaamte gooide zijn moeder hem van de Olympus. Hij kwam in de oceaan terecht en werd opgevist door Tethys en Eurynome op het vulkanische eiland Lemnos, waar hij zijn werkplaats begon. Om zich te wreken op Hera smeedde hij een magische troon die hij haar als geschenk stuurde en waarvan zij, als ze er eenmaal op was gaan zitten, niet meer zou kunnen opstaan. De andere Goden probeerden tevergeefs Hephaestus terug te halen naar de Olympus om zijn moeder te bevrijden. Alleen Dionysius slaagde erin Hephaestus met wijn te benevelen en hem op een ezel naar de Olympus terug te brengen. Om de terugkeer van de goddelijke smid te vieren, schonk Zeus hem de hand van de knappe Aphrodite, terwijl Dionysius als dank voor de geslaagde expeditie toestemming kreeg toe te treden tot het Olympische Pantheon.
Pan
Volgens de Griekse mythologie was Pan de god van de bossen, velden, heuvels, vee en de wilde natuur. Hij is een zoon van Hermes en de nimf Penelope. Pan wordt afgebeeld als een man met de poten en hoorns van een bok en zijn bovenlijf is menselijk. Pan kon mensen bang maken met zijn mysterieuze geluiden. Zelfs de goden waren bang voor zijn vreselijke geschreeuw, het woord paniek (pan-iek) komt hier vandaan. De panfluit is ook naar hem vernoemd. Pan zat de nimf Syrinx achterna, maar zij wilde graag maagd blijven. Syrinx bad tot de goden en net op tijd veranderde zij in een rietstengel, daar heeft Pan toen zijn fluit van gemaakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb